perjantai 16. maaliskuuta 2012

To sleep, perchance to Dream?!

Täytyypi tehdä tunnustus: Traileririnki on koukussa Willian Shakespeareen - näytelmiin, sonetteihin, elokuviin, the works. Onneksi on joku muukin, joten tuoretta materiaalia on lähes ehtymättömästi tarjolla shakespearennälkäiselle. Eipä kulu leffarintamalla vuottakaan, etteikö jotakin tule markkinoille, TV-elokuva nyt vähintään... Elokuva sitäpaitsi on loistava tapa esittää näitä draaman perustarinoita... joko päivitettyinä tai sellaisenaan. Näyttelijä Ralph Fiennes on tarttunut esikoisohjauksessaan näytelmään Coriolanus, josta on tehty useita tv-elokuvia, mutta nyt myös kunnianhimoinen feature. Maailman ensi-ilta oli viime vuoden puolella, Suomen ensi-illasta ei toistaiseksi tietoa..

Vakuuttaako tuore Shakespeare-tulkinta?

No TRtiimi ottaa tuon varmasti ohjelmaan. Niinkuin tämänkin, jos se teattereihin saadaan: Berliinin tämänvuotisten elokuvajuhlien Kultaisen karhun voittaja parhaasta elokuvasta: Cesare deve morire.
Traileririnki esitteli elokuvan jo aiemminkin, tässä toinen versio trailerista, pohjana näytelmä Julius Cesar by Will.I.am:


Aivan sikakovat trailerit tuossa Tavianin veljesten pätkässä... Uskomatonta!!!

Pari Shakespeare-pohjaista vetoa nousee kyllä mieleen jotka ovat ylitse muiden: Ihan ehdottomasti Franco Zeffirellin Taming of a shrew eli Kuinka äkäpussi kesytetään. Näin sen lapsena ja olin myyty - nythän se on tullut jostain syystä useampanakin jouluna televisiosta...


Traileri on 60-luvulta ja nämä vintage-vedot ansaitsevat oman juttunsa joskun tuonnempana... hauska!! Hamlet on loistava näytelmä - kun sen lukee kirjana. No kyllähän Kenneth Branaghin ja Laurence Olivierin versiot katselee...pitkiähän ne hiukan on -  ehkä parhaiten asia selviää tästä Hamletin ja näytelmän tuottajan välisestä aikalaiskeskustelusta...


Traileririnki odotti kovasti tätä Michael Radfordin ohjaamaa The Merchant of Venice eikä todellakaan pettynyt!!! Shylockia esittää Al Pacino (ohitti Dustin Hoffmanin castissa), Antoniona Jeremy Irons ja Bassaniona Joseph Fiennes ja kuvattu osin Venetsiassa... Päällikkötasoa: Al Pacinokin pääsee maneereistaan (osin) ja oikein näyttelee!!!




Tulipa mieleen tämän leffan intro jossa lukee jotain sen tapaista kuin "tapahtumat sijoittuvat Venetsiaan vuonna 1596". Nythän se on tietenkin hyvä kertoa että osaa hiukan orientoitua mutta jos elokuva olisi ilmestynyt samana vuonna kuin alkuperäiskäsikirjoitus niin introon olisi riittänyt " Venetsia - tänään". Aika jännä ajatus - käsis on siis aika vanha, aikalaistarina oikeastaan...

Tuo trailerissa seikkaillut Joseph Fiennes tuo väistämättä mieleen tämän Shakespeare-aiheisen elokuvan:


Mitenkäs tähän elokuvaan nyt sitten suhtaudutaan??!!

Sepä ei tietenkään pohjaudu näytelmään mutta on käsikirjoitukseltaan hyvin shakespearemainen.. Loistavasti toteutettu ja juonenkäänteiltään erittäin kekseliäs - tajusin vasta vuosia myöhemmin että tämähän taisi saada jonkun Oscarinkin.. (Traileri tosin on umpisurkea.) Odotan myös paljon tältä tulevalta Anonymous-elokuvalta, jonka traileri, erittäin kova sellainen, on esitelty aiemmin.

 Loppuun vielä aika asiallinen fanitraileri kun teemassa kerran ollaan: Näytelmä on Kuningas Lear, ohjaaja Akira Kurosawa ja elokuva on RAN:


Ihan varmasti joku klassikko tai vähintäinkin sinun mielitiettysi jäi nyt ilman ansaittua huomiota. Muistutanpa taas että kommentointi kannattaa - täällä odottaa pino vintage-elokuvajulisteita, joita Traileritiimi silloin tällöin lähettää osallistujille!!!!



Ei kommentteja: