tiistai 13. maaliskuuta 2012

Genre: Horror is a joke ?!

Ja tarkemmin sanottuna - minkälainen vitsi?! Ehkä sellainen ruotsalainen-suomalainen-ja-norjalainen vitsi... Mutta genrenä kauhua ollaan kuoppaamassa säännöllisin väliajoin ja sen zombiemaisesta uudelleen heräämisestä voidaan olla montaa mieltä. The Cabin in the Woods saa Suomen ensi-iltansa 13.4.2012 ja sen kerrotaan kääntävän kauhugenren ylösalaisin. No onko tämä lupaava?!??


Tiedä häntä riittääkö tuo ylösalaisinkaan kääntäminen että genreen saataisiin taas eloa. The Cabin in the Woodskin on ollut kai tuotannossa jo vuosia, viimeisimpänä julkaisua viivytti harkinta konvertoinnista 3D:ksi mutta rahat kai lopulta loppuivat.  Oma kokemus on että kauhuleffojen trailerit on sikahyviä mutta itse leffat sitten (kuten tiinanen sanoisi... ) susipaskoja.
Vai mitä sanotte vaikka tästä The Villagen trailerista:
Itse leffasta ei liene tarpeen sanoa mittään (...M Night Shyamalanin myöhäisemmältä kaudelta, köh...)
Ja samaa kamaa löytyisi vaikka kuinka paljon, eikö??!!

No mikä sen kauhugenren sitten tappoi, ja milloin? Mark Jones luettelee Examinerin artikkelissa ainakin 7 hyvää murhaehdokasta. Traileririnkiin vetoaa hyvinkin tämä PG-13 ikärajasyy - ikäraja täytyy saada riittävän alas ettei rajata maksavia asiakkaita leffaluukuilta ulos. Mutta toisaalta: mitä kauhua on yletön raiskaaminen, kiduttaminen ja silpominen kuten Saw:n tapaisessa torture porn:ssa on tapana. Missä vaiheessa kauhun paremmuutta alettiin mitata ylenannetun oksennuksen määrällä? Joskus ennen Traileririnki uskalsi, ja koki myös mielekkääksi, katsoa kauhua. Silloin 30 vuotta sitten se näytti suurin piirtein tältä:


Kauhu oli ahdistavaa tunnetta ilman silvottuja suolia (verta tosin muistaakseni oli reilusti..). Kauhu oli yllätyksellisyyttä ilman älytöntä miljoonabudjettia. Ymmärtäisin ettei Psychonkaan suihkuverhoon montaa sataatuhatta dollaria uhrattu... Muistelisin muuten että kauhun seuraaminen loppui aika tasan tuohon Kubrickin elokuvaan, sitä ennen olin elokuvateatterissa katsonut 10-vanhana tämän:


Peli oli siis Traileriringin osalta pelattu. Kauhulle tyypillistä ovat olleet jatko-osat, joissa samalla idealla ratsastetaan (rahastetaan) sama yleisö yhä uudelleen ja uudelleen. Aivan sama toisto siis kuten vitseissä: ruotsalainen, suomalainen ja norjalainen ovat lentokoneessa, pellonlaidalla, afrikassa, saunassa... ja naurattaahan se!!! Ja säikäyttää. Mutta eikö siihen kuitenkin kyllästy - ja varsinkin nyt kun jatko-osat vaihtuvat uudelleenfilmatisointeihin. On uutta Texasin Moottorisahamurhaajaa (jonka traileri on taas ihan hyvä) ja jopa tämä, John Carpenterin The Thing:


Olen 100% vakuuttunut että Matthijs van Heijningen jr osaa tehdä The Thing -elokuvan paremmin kuin minä, mutta kuvitteleeko joku muukin kuin Matthijs van Heijningen sr oikeasti, että tästä leffasta tuli  parempi kuin alkuperäinen. Siis oikeesti nyt hei!! Tällaiset rahastusvedot syö yleisön ja uskottavuuden koko genreltä. Tyypillinen esimerkki siitä miten Hollywoodissa asian lasketaan olevan yksinkertainen. Ja juuri näin yksinkertaista se on niin kauan kuin me maksava yleisö lampaina marssimme katsomaan näitä rahastuksia, osat I-VII... Kauhun uskottavuus piilee idean, yllätyksen ja taiteen yhdistämisessä eikä pelkässä matematiikassa. Kauhugenren onnistujat ovat monesti edullista independent-tuotantoa: Paranormal Activity/15000$, The Blair Witch Project/ 60000$, The Texas Chainsaw Massacre/80000$, jopa Shaun of the dead tehtiin 5 miljoonalla kaikkine zombeineen... Tästä nyt täytyy vain studioidenkin tajuta se että sitä seuraavaa blair-witch-projectia pitää vain odottaa ja eikä kuvata käsivaralla 1. persoonassa kaikkea mahdollista.

Kauhugenre elää muttei voi hyvin - odottakaahan kun se taas nousee zombien unestaan !!!

Niin ja The Shining tulee 17.3. MTV3:lta klo 22.34...


2 kommenttia:

...noir kirjoitti...

Mitä? Nytkö se on vasta tulossa? Sen julistehan oli komeillut IMDb:n etusivulla jo niin kauaa sitten, että ehdin olettaa itse elokuvan olevan tässä vaiheessa jo markettien alelaareissa.

Rohkea väite mennä sanomaan tämän elokuvan uudistavan mitenkään kauhugenreä, sillä jos traileri on yhtään paikkaansapitävä, niin Scream teki jo nuo muihin kauhuelokuviin ja lajityyppeihin viittaukset. Sillä sitähän tässä näköjään korostetaan, että katsoja luulisi tietävänsä kaiken Friday the 13th-sarjasta, Evil Deadeista ja vastaavista, mutta nyt vasta se "totuus" paljastetaan.

Tosin, ei tämä nyt mitenkään surkealta vaikuta, vaan pikemminkin kekinkertaiselta, että kyllä se varmasti tulee ajallaan katsottua.

Traileririnki kirjoitti...

No nyt se vasta ensi kuussa on tulossa kun pari vuotta on kulunut tuotantoyhtiön hyllyllä. Traileririnki ei oikeastaan ota kantaa filmin kykyyn pelastaa kauhugenre - monet muut tuntuvat siihen luottavan, esim filmschoolrejects kehuu melko estoitta filmin älykkyyttä ja alkuperäisideaa:

http://www.filmschoolrejects.com/film-festivals/sxsw-2012-reviewcabin-in-the-woods-rhunt.php

Toivotaan että jotain uutta tosiaan olisi vaihteeksi keksitty...