maanantai 11. maaliskuuta 2013

Rian Johnson: Kolmen kovan suora

Pällinaama Rian Johnsonilla on hiton lupaava alku. Mies on työstänyt toistaiseksi kolme todella kiinnostavaa elokuvaa. TODELLA mielenkiintoista nähdä miten tämä ura menee pieleen vai meneekö?!?! Myykö mies sielunsa Hollywoodin megabustereille ja missä vaiheessa...  Tässä kuvassa mies esikoiselokuvansa Brickin aikaan vuonna 2005:


Tässä taas sama mies viimeisimmän 2012 valmistuneen Looperin puffitilaisuudessa. Ihan kameleontti koko äijä, täysin muuttunut mies, voiko samaksi uskoakaan...???



Rian Johnson, s.17.12.1973, aloitti ohjaajanuransa elokuvalla Brick. Vuonna 2005 levitykseen tullut elokuva on melko puhdasta raymondchandleria sovitettuna high school ympäristöön. Nasevaa ja tiukkaa dialogia ja fiksuja one-linereita yhdistettynä mysteeriin rujoon film noir tyyliin...

Dialogi on tosin niin kulttuurissa ja henkilöiden persoonoissa kiinni että ajoittain siitä on vaikea jopa saada selvää. Varsinkin ilman tekstitystä. Traileri ei kyllä lupaa kovin erikoista kokemusta, muta suosittelen elokuvaa.


Joseph Gordon-Levitt tekee huippukovan roolin nuorukaisena ja käsikirjoitus toimii kuin... Chandlerilla. Leffasta löytyy bongaajalle jopa repla Maltan haukasta. Filmi löi läpi Sundance-festareilla ja siitä alkoi tämän elokuvamaailamn "singer-songwriterin" elikäs writer-directorin ällistyttävä ura. Mainitsemisen arvoinen seikka on myös, että lempileffapodcastini, Filmspotting, jakaa vuosittain Golden Brick Awardsit. Golden Brickin saa vuosittain elokuva, joka on esille tuomisen arvoinen mutta jää valtamediassa tutkan katveeseen. Ja perinnehän sai kipinänsä, ja siis myös nimensä, Rianin Brick elokuvasta!! Täysin merkityksetön anekdootti podcastin seuraamisesta: Jos miehen nimi on Rian Johnson ja sen kuulee englanninkielisessä radio-ohjelmassa niin voihan sitä luulla Brian Johnsoniksi, voihan? THUNDER!!

Kolme vuotta myöhemmin tuli markkinoille toinen Johnsonin feature, The Brothers Bloom. Pääosissaan mahtavat, sittemmin megasuosioon kohonneet Adrien Brody ja Mark Ruffalo. Megasuosio tarkoittaa tässä yhteydessä siis että ko. herrat ovat kumpikin kuorineet omat reippaat siivunsa hollyvoodin blocbusterkermasta. Siis hei mr. Brody, Predators, oikeesti??!?! Ja mr. Ruffalo, Hulkin rooli The Avengersissa?!?!? No pitäähän sitä särvintä leivän päälle, selvähän se... The Brothers Bloom taas on con artist -leffa kuten The Sting, Puhallus, vuodelta 1973. Kertojan ääni on vähän plääh mutta veljesten huijaukset toimivat ja elokuva toimii myös:


Ehkä Rian Johnson ei toimi oikein parhaalla mahdollisella tavalla näissä trailereissa, koska tämäkään ei oikein kunnolla imaise henkeen... Leffa ei ole ehkä ihan tällaistä slapstick-komediaa kuitenkaan... Vähän se kyllä keikkuu välillä siinä ja siinä...

Sen sijaan Looper toimii:


Traileri on muodikkaan nopeasti leikattu ja sen esittelemä kohtaus dinerissa J G-L:n ja Bruce Willisin välillä on elokuvan historiaa, on the making. Tästä olen aivan sata - päällikkökamaa!!!! Rian Johnson on saanut castattua kovat jengit näihin filmeihin ja yleensä vähän etupalloon!!! Tulevista kuvioista Traileritiimi on melko pihalla, Breaking Bad tv-sarjaa Johnson on kuitenkin bongattu tekemässä. Mutta kun on näin kovat näytöt niin seuraavaa elokuvaa sopiikin odottaa, kuten hyvää aina. Elleivät hollywoodin disneyt, marvelit ja bruckheimerit ehdi ensin...

Ei kommentteja: