perjantai 1. helmikuuta 2013

Superbowl-tunnelmia: The Blind Side

The Blind Side /Elämä pelissä (2009)

Game set-up: Rääsyistä rikkauksiin-tarina, tosijuttu
Turnover to win the game: Sandra Bullock on hyvä ?!?


The Blind side on sopiva makupala pohjustamaan Superbowl XLVII:n tunnelmia. Media kohkaa ihan riittävästi Harbaugh'n veljesten keskinäisestä väleinselvittelystä, Ray Lewisin ja Ed Reedin urien upeasta loppunäytöksestä tai Colin Kaepernickin mahdollisesta option-uhasta... tai kaikesta muusta maan ja taivaan väliltä mitä keksitäänkään maalata esille.




Elokuva pohjautuu Michael Lewisin mainioon urheilukirjaan The Blind Side: Evolution of a Game, jossa kerrotaan Big-Mike:n tuhkimotarina yksinhuoltajahuumeäidin ylläpitämästä kadulla elävästä vähälahjaisesta pojasta joka löytää lasikenkänsä mississippiläisen rikkaan kotirouvan luota. Tämä tarina on kaikesta huolimatta tosi ja selvästikään Big-Miken käänteet eivät loppuneet kirjan päätöslukuun vaan uusia kirjoitetaan - siksipä elokuvaan kannattaakin juuri nyt tutustua.





Michael Lewis on kirjaillut myös baseball-maailmaan sijoittuvan Moneyball: The Art of winning an Unfair Game kirjan, josta on myös tehty mainio elokuva. Kirjailijan tyyli on hiukan tilastomainen ja hän keskittyy asiaansa vähän semiootikkomaiseen tapaan. Elokuvissa tilastojen ja pelien yksityiskohdat ovat positiivisella tavalla hioutuneet ja (myyvä) tarina nousee hienosti esiin.


Oli miten lystää, Big-Miken tarinaan en ole pahemmin 47. Superbowlin mediahumussa törmännyt, vaikka syytä kyllä olisi. Elokuvan Big-Mike eli Michael Oher pelaa Superbowlissa Baltimore Ravensin joukkueessa numerolla 74. Hänen roolinsa hyökkäyksen linjan left tacklena tuolta blind sidelta on tosin tällä kaudella vaihtunut saman linjan oikealle puolelle mutta tulos on ollut, varsinkin tämän kauden post seasonilla kovaa. Play-offseissa Coltsia, Broncosia ja Patriotsia vastaan hyökkäyksen linja pystyi tukemaan pelinrakentaja Joe Flaccoa pitämällä turvallisen taskun kasassa. Flacco, jolla on taipumusta sortua yllättävän huonoihinkin suorituksiin aika ajoin, sai riittävästi aikaa saada heittopelinsä jenkaan. Tässä suurena apuna siis toimiva hyökkäyksen linja. Ja laitimmaisena oikealla häärivä Oher on pystynyt nopeudellaan ja pitkillä käsillään pitämään vastustajan puolustuksen pass-rusherit aisoissa.

Leffa sinällään on harmitonta amerikkaa mutta jos häiritsevää aksenttia ei huomioida niin Sandra Bullockin tekee kelpo suorituksen, kerrankin. Tarina on pääosassa ja sen annetaankin olla. Kannattaa tutustua, jos vastaan tulee. Ja mielellään ennen sunnuntaita 3.2.2013...

Arvosteluja muualla:
IMDB 7,6/10
Leffatykki 3,319/5
Tomatometer 66%

Ei kommentteja: