tiistai 7. elokuuta 2012

Amerikkalaista Jalkapalloa: We Are Marshall (2006)

Traileririnki valmistautuu alkavaan 2012-13 NFL-kauteen katsomalla jokusen amerikkalaista jalkapalloa sivuavan elokuvan....

We Are Marshall (2006)

Game set-up: Tositarina, Yliopistofudista, Tuore, Alku on nyyhky mutta paranee...
Turnover to win the game: Black Sabbathin Paranoid soi ajassa 1:10:45


We Are Marshall on kohtuullisen hyvä (jalkapallo)elokuva, joka liikkuu yliopistojalkapallon maailmassa 1970-luvun aivan alussa. Elokuva kertoo tositarinan vuoden 1970 traagisen lentokoneonnettomuuden seurauksista yliopiston jalkapallo-ohjelmalle: Marshall Universityn jalkapallojoukkue valmentajineen ja osittain jopa kannattajineen menehtyi joukkueen charterlennon kilahdettua tonttiin.

lähde: en.wikipedia.org/wiki/We_Are_Marshall


Elokuva floppasi jenkkiteattereissa kohtuullisesti eli tuotti suurinpiirtein tuotantokustannukset. Tämän vuoksi leffa onkin piileskellyt hiukan tutkan alla, mutta on ehdottomasti mainettaan parempi. Ohjaaja McG, syntyjään Joseph McGinty Nichol, on tunnetumpi tv-sarjojen (Supernatural, O.C, Chuck, Nikita) tuottajana ja hänen muut ohjaustyönsä ovat charlienenkeleitä ja terminatorjatko-osia. Jenkkipiireissä hän saikin kehuja elokuvan eittämättä traagisen alun onnistuneesta kuvaamisesta. Suomalaiseen miehiseen makuun alku on edelleen aika vaahterasiirappinen, millä tarkoitan amerikkalaista tapaa yrittää ottaa katsojasta irti muutama kyynel dramatisoimalla tapahtumia tarpeettomastikin tunteiden tasolla. Noh, kyllähän tuossa asetelmassa tragiikkaa riittää ja McG:tä on kehuttu nimenomaan liian nyyhkyilyn välttämisestä.

Elokuva on siis aika tuore, mistä plussaa, ja cast on onnistunut. Matthew McConaughey (EdTV, Sahara, The Lincoln Lawyer)päävalmentajana toimii jos uskoo että jonkun aksentti voi etelässä olla noin vahva, Matthew Fox, tv-sarja Lostista tuttuna, tekee vahvan roolin hyökkäyksen valmentajana. Tuttuja naamoja ovat lisäksi David Strathairn (Bourne Ultimatum, Good Night, and Good Luck), Ian MacShane (Lovejoy) ja January Jones (Mad Men).


Elokuvan otteluissa vilahtavat NCAA maailmasta Marhall Thundering Heardin lisäksi West Virginia University Mountaineers ja Xavier University, joka elokuvassa epähuomiossa kuulutetaan Piratesina, mutta lienee kai Musketeers... khöm. Elokuvassa ei niinkään keskitytä peleihin vaan joukkueen kokoamiseen ja valmistautumiseen. Peli- ja harjoituskuvaukset ovat amatöörille ihan uskottavia. Plussaa elokuva saa myös siitä että se jonkin verran avaa Marshallin pelien todellista kulkua 70-luvun alussa eikä päätä elokuvaa voitonjuhliin. Marhallin 70-luku on kuolemantapausten lisäksi karua myös fudistilastoissa: 23 voittoa, 83 tappiota. Kun joukkue vuonna 1977 liittyi Southern Conferenceen, ekat 5 vuotta meni 0-26-1 ja se tasapeli tuli potkumaalilla... ...mutta kuten leffa hyvin osoittaa, Marshall Unilla on jalkapallo-ohjelma. Toisinkin olisi voinut käydä.

Arvostelut muualla:
Leffatykki 3,784
Tomatometer 49%
IMDB 7.0/10

Aiheesta lisää:
Kirja v. Elokuva -arvostelu

Ei kommentteja: