keskiviikko 8. elokuuta 2012

Amerikkalaista Jalkapalloa: Friday Night Lights (2004)


Traileririnki valmistautuu alkavaan 2012-13 NFL-kauteen katsomalla jokusen amerikkalaista jalkapalloa sivuavan elokuvan....

Friday Night Lights (2004)

Game set-up: Tositarina, High Schoool-fudista, Realismi - aidon oloinen maailma ja ihmiset
Turnover to win the game: Billingsleyn isä - poika suhde

Friday Night Lights on siellä aikaa viettämättömän amatöörin silmin erittäin hyvä kuvaus Teksasilaisen High School-fudiksen maailmasta. Elokuvan piirtämä kuva esittää paitsi jalkapalloa, myös muotokuvan jalkapalloon kytkeytyneistä ihmisistä ja niistä ilmiöistä, jotka Odessan kaupungissa pelaajiin ja valmentajiin vaikuttavat. Elokuva on kerrassaan mukavaa vaihtelua hömppämäisiin huumori/nuorisoelokuviin verrattuna.


Tarina perustuu H.G. Bissingerin kovasti kehuttuun urheilukirjaan Friday Night Lights: A Town, a Team, and a Dream vuodelta 1990. Niin kirja kuin elokuvakin keskittyy Odessan kaupungin Permian High School Panthers jalkapallojoukkueen yhteen kauteen 1988. Elokuva jättää kirjan esittelemien politiittisten kuvioiden kerronnan vähemmälle ja keskittyy ihmisiin. Rajaus on onnistunuut ja valkokankaalle saadaan paiskattua elävän oloisia henkilöhahmoja. Billy Bob Thornton (coach Gary Gaines) kokeneena valmentajana ja Lucas Black (Mike Winchell) sekä Garrett Hedlund (Billingsley) pelimiehinä tekevät aika riipaisevat roolityöt. Aika äijä on myös Billingsleyn isän roolin paiskaava Tim McGraw.


H.G. Bissingerin alkuperäistä kirjaa käytetään jopa oheislukemisena training campeillä, joten sitä voi hyvällä omalla tunnolla suositella. Ennen elokuvaa se inspiroi yhden tuotantokauden TV-sarjan Against the Grain (feat 21-vuotias Ben Affleck) vuonna 1993. Elokuvaversio 2004 ja kirja poikivat uuden TV-sarjan 2006, Friday Night Lights, jota on myös kehuttu. TV-sarjan ansioksi voi sanoa sen että se jaksoi 5 tuotantokautta, mitä voidaan pitää pienenä ihmeenä katsojalukuja tutkittaessa. Ilmeisesti sarja kehitti vankan ja äänekkään fanipohjan, youtubesta löytyy paljon sarjaan liittyvää materiaalia. Kannattanee nyt viimeisen kauden promo ainakin tsekata...


Kaikenkaikiaan Friday Night Lights, kirjana, elokuvana ja tv-sarjana on tutustumisen arvoinen, mikäli se on päässyt ohi lipsahtamaan.

Arvostelut muualla:
Leffatykki 3,355
IMDB 7,2/10

Aiheesta lissää:
Dallas Carterin riveissä on oikeita pelaajia, bongaa tämä nykyinen Tampan pelimies!

Ei kommentteja: