keskiviikko 15. elokuuta 2012

Amerikkalaista Jalkapalloa: Leatherheads (2008)


Traileririnki valmistautuu alkavaan 2012-13 NFL-kauteen katsomalla jokusen amerikkalaista jalkapalloa sivuavan elokuvan....

Leatherheads /Sydän kolmantena jalkana (2008)

Game set-up: Projalkapallon pioneereja, Srewball-komedia
Turnover to loose the game: George Clooneyn ilmeilyt


Leatherheads kohtuullisen turha viritys, jonka kuitenkin katselee sujuvasti läpi näin NFL Preseasonin alkamisen kunniaksi. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat amerikkalaisen ammattilaisjalkapallon preseasonaikaan 1920-luvun puoleen väliin. Elokuvan on ohjannut ja uudelleenkirjoittanut George Clooney ja hän on saanut mukaansa leffan tekoon muutamia kovia suorittajia.

Kuvan lähde: http://www.comingsoon.net

Elokuva on lajityypiltään screwball-komedia, mikä osaltaan pitää huolen siitä ettei se todellakaan ole kaikkien "cup of tea".  Coenin veljesten leffat Arizona Baby ja Voi veljet, missä lienet ovat hyviä (paljon parempia, köh) esimerkkejä toimivista moderneista  screwball-elokuvista. Tästä puuttuu suurimmaksi osaksi se komedia ja hauskuus, sen sijaan Clooney pääosassa Jimmy "Dodge" Connellynä ajoittain vääntelee naamaansa kuin suurissakin tuskissa.


Castissa ovat mukana Renée Zellweger ja John Krasinski (The Office) joiden komediakyvyt ovat kunnossa mutta jotka elävät hiukan eri leffassa kuin Clooney. Musiikin on tehnyt Randy Newman, joka myös tekee pikku cameon elokuvassa. Musiikki tuo vahvasti mieleen miehen aiemmat työt, Toy Storyt ja varsinkin Monsterit Oy:n mikä jopa pääsee hiukan häiritsemään.




Tarinalla on löyhä todellisuuspohja, Krasinskin esittämä Carter Rutherford pohjautuu Red Grangen hahmoon. Mielenkiintoisen elokuvasta tekeekin esihistoriallinen jalkapalloilu varusteineen ja matkustelukuvauksineen. Clooney saa pidettyä ohjaajan jakkaralla itsensä paremmin peruslukemilla kuin kameran "väärällä" puolella ja leffa pysyy alusta loppuun kasassa.

Anekdootti elokuvan tiimoilta: Clooney käsikirjoitti elokuvan miltei kokonaan uusiksi, liekö hyvä vai huono asia, muttei saanut WGA:ta eli jenkkilän käsikirjoittajien kiltaa tunnustamaan tätä urotekoaan. Tämän seurauksena George imaisi porot nokkaan ja irrotautui killan aktiivijäsenyydestä. 

Arvostelut muualla:
Leffatykki 2,636/5
Tomatometer 52%
IMDB 6.0/10

Ei kommentteja: