sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Guerrillero Heroico - Che Guevara

Traileriringin "lapsiperheen isä" -jäsenenä olin Masku-ketjuun kuuluvassa liikeessä ostamassa lapsille Cars 2 -brandättyjä leluja, kun silmiini osui tuttu kuva. Kuva oli pyöreässä nukkapintaisessa matossa, joka olisi helppo sijoittaa vaikka vessan lattialle. Siinä se olisi mukavan pehmoisena ja lämpöisenä jalkojen alla kun samalla keskittyisi omiin suolentoimintoihin...


Mietin siinä kaupassa tuota valokuvaa ottaessani että mitähän pahaa sinä Ernesto olet tehnyt että olet päätynyt vessanmaton koristeeksi...
Tämän ehkä yhden maailman ikonisimmista kuvista historia sai alkunsa kun ranskalainen rahtialus La Coubre räjähti 4. maaliskuuta 1960 kun sen ammuslastia purettiin Havannan satamassa. Räjähdyksessä kuoli lähes sata ihmistä ja loukkaantui 200. Seuraavana päivänä järjestetyssä muistotilaisuudessa kuubalainen valokuvaaja Alberto Korda ikuisti Leica M2:lla ja 90 mm objektiivilla Kodak Plus-X musta-valkofilmille 31-vuotiaan Ernesto Guevaran.


Tätä kuvaa rajaamalla ja oikaisemalla on saatu frame, joka muuttaa maailmaa, Guerrillero Heroico, "sankarisissi":


Kuvan maailmaa muuttavasta tehosta voi lukea Michael Caseyn kirjasta Che's Afterlife: The Legacy of an Image (2008) tai Traileririnki luonnollisesti suosittelee Trisha Ziffin dokumenttia vuodelta 2008  Chevolution, jotka keskittyvät nimenomaisesti kyseisen Kordan kuvan tarinaan:


Traileririnki on luvannut itselleen, tämän vessanmattoepisodin innoittamana, perehtyä hiukan lisää tämän argentiinalaissyntyisen vapaustaistelijan, sissijohtajan, keskuspankin johtajan ja teollisuusministerin elämään. Mies joka lähti tutustumaan maailmaan moottorikäyttöisellä polkupyörällä ja päätyi periaatteidensa johtamana vapaustaistelijaksi ja vielä ministerikautensa jälkeenkin omaasta halustaan  takaisin sissijohtajaksi... Pientä respektiä hei.... Onneksi on hyvää ja kohtuu tuoretta katsottavaa:


Walter Sallesin Diarios de motocicleta / Moottoripyöräpäiväkirja (2004), perustuu kovan päiväkirjanpitäjän, Ernesto Guevaran, omiin päiväkirjoihin. Traileriringin luottopakki Steven Soderbergh on ilmeisesti myös törmännyt tuohon vessanmattoon ja päättänyt tehdä asialle jotakin. Hänen ohjaamansa Che-bio, pääosassa roolisuorituksestaan Cannesissa palkittu Benicio Del Toro, ilmestyi perusteellisena ja kahdessa osassa vuonna 2008. Ja mikä onkaan ekaosan trailerin eka frame: 





Ostaisitko sinä, ja mistä syystä, Che Guevara -vessanmaton? Oletko nähnyt jonkin näistä esitellyistä elokuvista? 

1 kommentti:

Traileririnki kirjoitti...

Ja nämä Soderberghin Che leffat siis TV FEMmalta, seuraava Che: SAnkari eli tuo Part Two sunnuntaina 8.4. klo 20.55.